fbpx
  • 26 000+ nöjda elever
  • 9 av 10 höjer betygen
  • Grundat i Lund 2007

Pluggtips

Nyckeln till bra studieresultat och mindre stress är inte att plugga mycket, utan att plugga smart. Här hittar du 10 av våra allra bästa pluggtips!

Pluggtips #1: Anteckna för hand

Visste du att forskning visar att man kommer ihåg saker bättre när man skriver något för hand än på dator? Att anteckna på datorn kan vara praktiskt, men se alltid till att du också använder penna och papper!

Pluggtips #2: Eliminera alla störningsmoment

Det är vanligt att man har svårt att koncentrera sig när man väl sätter sig ner för att plugga. Därför är det extra viktigt att du tar bort alla potentiella distraktioner – lägg din mobil på flygplansläge utom synhåll, stäng av alla notiser på datorn och undvik musik med sång.

Studieteknik byt miljö

Pluggtips #3: Byt miljö

Att plugga på olika ställen kan förstärka minnet! Prova därför att studera på olika ställen än bara vid ditt skrivbordet eller vid köksbordet. Varför inte plugga på ett café eller ditt lokala bibliotek? Du kan även studera i grupp om du känner att det hjälper dig att förstå ämnet bättre. Det kan inte bara vara mysigt, utan det kan även ge hjärnan lite nyttig variation!

Pluggtips #4: Ta pauser

Det är viktigt att man tar små pauser när man studerar.  Kort promenad eller bensträckare kanske? Du kan även strukturera upp dina pauser så att du exempelvis studerar i 30 minuter och sedan får en 5 minuters paus. Alternativt kan du ge dig själv en kort paus efter du har läst ett visst antal sidor eller efter att du har skrivit ett visst antal ord!

Pluggtips #5: Få ordentligt med sömn

Att stanna uppe hela natten för att plugga är en kortsiktig lösning och inget att rekomendera. Prioritera därför din sömn och få lång siktiga resultat! Mindre sömn betyder nämligen att du blir trött under skoldagen och lär dig mindre. Fokusera istället på att strukturera upp ditt pluggande så att du studerar lite varje dag, istället för att försöka lära dig allt över en natt!

Studieteknik studera innan läggdags

Pluggtips #6: Studera innan läggdags

Detta tips går hand i hand med studietips #5! Genom att plugga precis innan läggdags hjälper du din hjärna att bearbeta informationen medans du sover. Se däremot till att inte studera något som kan göra dig stressad – att få en god natts sömn är som tidigare sagt en stor prioritering! Flashcards eller att läsa igenom anteckningar är två bra förslag.

Pluggtips #7: Hitta på ramsor

En studieteknik som fungerar lika väl i geografi såsom musik är att hitta på ramsor. Detta är en metod som fungerar galant när du måste komma ihåg mycket!

Om du behöver komma ihåg vad alla planeter heter, kan du exempelvis använda den första bokstaven för varje planet för att göra en berättelse – ett klassiskt exempel är ”Solen Måste Värma Jorden Med Jämna Strålar Utan Någon Paus” (Solen, Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto).

Studieteknik ta en bit i taget

Pluggtips #8: Ta en bit i taget

Denna studieteknik är perfekt för dig som lätt blir överväldigad när du pluggar. Strukturera upp ditt pluggande och stycka upp det bit för bit, så att du exakt vet vad det är du behöver fokusera din energi på. Detta ger dig även en bra översikt över plugget och vad du måste beta av för att få toppresultat!

Pluggtips #9: Högläsning för dig själv

Högläsning är ännu ett sätt för hjärnan att ta in information. Genom att både läsa och hör informationen involveras flera sinnen, vilket förbättrar minnet.

Studieteknik testa dig själv

Pluggtips #10: Testa dig själv

För att kunna ta till sig kunskap är det viktigt att man testar sig själv. Att förstå ett ämne när du tittar på dina anteckningar är en sak, men hur mycket kan du egentligen när du måste svara på en fråga? Även här är flashcards ett bra förslag, eller så kan du prova att skriva ett gammalt prov!

9 av 10 höjer betygen med vår läxhjälp

Få en egen privatlärare i dina ämnen